dilluns, 28 de febrer de 2011

1910 BOLÍBAR BRONZES

Adherits:   BOLÍBAR BRONZES, S.L.     Rbla. Catalunya, 43         Des de 1910

PRESENTACIÓ EMBLEMÀTICS


Avui 28 de Febrer, a les 20.30 hores, presentem al Reial Cercle Artístic de Barcelona, l'Associació d'Establiments Emblemàtics. Està presidida per Maya Ruiz Picasso, amb el Jordi Subirà de la Cereria Subirà de la baixada de la Llibreteria com a vicepresident, el Josep M ª Roig de la Dolceria La Colmena de la Plaça de l'Angel com a secretari, i la Bea Ferrer de la Turroneria La Campana, del carrer Princesa, de tresorera. L'Alberto Mejías es fa càrrec de les relacions institucionals.

Amb aquesta associació, volem facilitar un diàleg més fluid amb les administracions, trobant una continuïtat en el negoci dels nostres associats.

Barcelona es una ciutat que s'ho mereix tot i el millor. En aquest cas cal defensar comerços i oficis centenaris que encara perduren avui dia i continuen amb la seva tasca diària i recordar altres que només son a la nostra memòria.

Volem, en primer lloc, l'ajuda del Govern Municipal per aconseguir la preservació d'aquests comerços.

També demanem el recolzament i la col·laboració de tots, les escoles d'arts i oficis, de restauració, els col·legis professionals, en general les institucions cultes de la ciutat i del país. Volem la implicació i ajuda dels gremis corresponents.

Es tracta de defensar un valuós patrimoni que no podem deixar desaparéixer.

A les darreres dècades han desaparegut més de quaranta establiments que feien part del paisatge quotidià de la nostra ciutat. 

Ignorem, quina mena de protecció tenen ara aquests establiments. Voldríem la inclusió, de forma més clara i eficaç, en un catàleg de patrimoni.

També ens plantegem que els estudiants d'art puguin ajudar a la restauració dels elements arquitectònics, de tota l'ornamentació i mobiliari d'alguns comerços que podrien lluir esplèndidament.

Actualment encara quedem uns vuitanta que pensem que tenim interès cultural i històric, i que volem continuar moltes més generacions fent la nostra tasca.

Busquem fórmules que garanteixin la conservació de l'establiment, i de la activitat.

Volem continuar i pensem que som molt importants per à la ciutat. A ningú no li convé que siguem només una ciutat globalitzada sense caràcter ni identitat pròpia.

Tenim una llengua i una història pròpies. Volem tenir més vida i durar, fer història d'una terra, Catalunya, i d'una ciutat, Barcelona, coneguda a tot arreu per la seva cultura i la seva identitat.
No les perdem.
(Redactat pel nostre portaveu Alberto Mejías)

LA NOSTRA CONTINUÏTAT ES D'INTERÉS PÚBLIC

Que les botigues, els bars i restaurants antics, macos i emblemàtics sobrevisquin i tinguin continuïtat en la seva activitat ja no es, en aquest moment, cap frivolitat.
Potser es molt important.
La ciutat de Barcelona viu, en aquest moment, en bona part, del turisme. I potser la mateixa cosa es pot dir de tot Catalunya o de tota Espanya.
I aquest turisme, que es una forma d'exportació, es fonamental per remuntar la crisi.
L'agencia municipal del Paisatge Urbá va fer, fa pocs anys, un llibre que documentaba molts dels ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS existents en el moment.
Avui, una part considerable d'aquells establiments ha desaparegut.
Aquests establiments construeixen el nostre paisatge urbà.
Algú es tan ingenu per pensar que, quan el que trobin à Barcelona siguin, només, les mateixes franquicies internacionals i els mateixos basars xineses o botigues d'alimentació indies, continuaràn venint?.

Ara ja no ens podem permetre continuar perdent establiments antics. Es una situació limit.
Si no preservem els elements distintius, tradicionals i autòctons del nostre paisatge urbà estarem, literalment, matant la gallina dels ous d'or.

APORTACIONS VOLUNTÀRIES

Als estatuts parla de quotes per què es el que diu el model standard d'estatuts, i es un aspecte que cal preveure. Però, pel caràcter d'aquesta iniciativa, no pensem, en tot cas, de moment, que tingui cap sentit demanar cap tipus de quota regular als associats.
Entenem que hem de funcionar mitjançant aportacions voluntàries, que poden ser de molts tipus (en feina, en espècie), i que hem de buscar la força de ser molts amb problemes similars, a més de la simpatia dels molts que entenen l'importància per tothom de la continuïtat dels negocis tradicionals amb caràcter.

HI FA FALTA TOTHOM

Ara hem constituït l'associació amb el mínim de persones que demana la llei, però aquesta es una iniciativa oberta a tothom. Volem simpatitzants, associats, vocals...