dijous, 6 de febrer de 2014

EL PAISAJE DE LAS TIENDAS ANTIGUAS

Avui, un article d'en Josep Mª Espinàs al seu "Pequeño observatorio" a El Periódico, lamentant la desaparició del Colmado Quilez.
Acaba
...Una tienda tan notable también puede ser respetada como un monumento. No todos tienen que ser de piedra.
En aquest link teniu tot l'article.

Expertos y activistas proponen medidas concretas contra el cierre de los comercios emblemáticos

A la Vanguardia d'avui, amb aquest subtitol, i signat per Meritxell M. Pauné Coordinadora de les seccions locals i redactora de BCN, i Carina Garcia:
Cuantificar el 'fondo de comercio', una interpretación judicial laxa de los traspasos o reformular el Catálogo de Patrimonio, entre los instrumentos señalados.
Podeu trobar l'article sencer en aquest enllaç.

Un article que està molt bé. Obviament, els periodistes estàn veient l'importància del tema.

Uns quants extractes:
 ... la oposición municipal forzó un compromiso de Xavier Trias en el último pleno del mes de enero. "No es verdad que no podamos hacer nada", sostuvo el alcalde, que se comprometió en el pleno de la semana pasada a presentar en febrero una medida que proteja el patrimonio interior y exterior de los establecimientos "singulares"
.... Cuantificar el 'fondo de comercio'
.... Miquel Àngel Fraile, secretario general de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC)...
...Tiempo extra para los traspasados después de 2005....
....El ejemplo de Manresa.....
...el Plan Especial Urbanístico de Patrimonio de Manresa (PEUPM) protege con notable eficacia los bienes muebles e inmuebles de los comercios "tradicionales".
...el arquitecto Antoni Vilanova, director del equipo redactor del plan, el consistorio "consiguió proteger el patrimonio cultural de los comercios con visión social".
Además, el Ayuntamiento de la capital de Bages tiene derecho de tanteo y retracto sobre los bienes muebles de los comercios históricos, para que, en caso de salir a la venta, puedan ser adquiridos por el museo de Manresa por el mismo precio que ofrecía el comprador.
...
Catalogar… y repensar el Catálogo
Otra línea de actuación es catalogar los comercios singulares o tradicionales como patrimonio de la ciudad....
...La geógrafa, historiadora y activista cultural Mercè Tatjer aboga por la vía del Catálogo, pero ampliada.
...
Presión sancionadora y ciudadana
 La periodista y escritora Maria Favà coincide con Tatjer en el desfase de la actual normativa de patrimonio
...
Modificar la LAU en el Congreso
Miquel Àngel Fraile, de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), sostiene que la clave del asunto es la propia Ley de Arrendamientos. "Hay que modificarla para que propicie el pacto entre propietario e inquilino, si no con la misma ley no cambiaremos nada a largo plazo", apunta.
....
Ayudas fiscales con contraprestación cultural y turística

EL MATÍ A QUATRE BANDES

Al programa matinal d'avui de RNE Radio 4
Matí a 4 Bandes
– La setmana de la Mercè Beltran.
Ha tingut lloc una tertúlia:
Comerços històrics
 amb Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya., Josep Maria Roig i Josep Cruanyes (abogat de l'associació)

NO VOLEM UN COMERÇ CLONIC

En aquest link podeu trobar un article, d'en Miquel Àngel Fraile, Secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya.

EXTRACTE:
.... efectes ... Llei d’arrendaments urbans (LAU), ... establiments que ja formen part de la història de Barcelona es veuen empesos a tancar les portes per la impossibilitat de fer front als nous imports que es demanen.

... arriba justament en un moment de crisi, i no és sinó una clatellada més a la difícil situació que viuen molts comerços de les nostres ciutats.

El cas més recent de tancament el tenim amb Joguines Monforte, i d’altres que ja s’anuncien com el del Colmado Quílez, però en tenim altres exemples, tant a Barcelona com a la resta de Catalunya, com poden ser la Llibreria Catalònia, on ara obrirà un restaurant de menjar ràpid, la Llibreria Canuda, on en el seu lloc tindrem una botiga d’una gran cadena de roba, així com el Palacio del Juguete, que serà substituït per una sabateria internacional.

... no es pot pretendre que els propietaris dels immobles renunciïn als guanys que pot representar tenir un espai en un lloc emblemàtic, però també és evident que qui ha creat la riquesa en aquests carrers i avingudes han estat els comerços, que ara veuen com el seu esforç els foragita dels bons llocs que ells han creat ...

...  com gairebé sempre, arribarà massa tard, i el comerç emblemàtic està tancant sense que ningú hi posi fre.

Cal cercar un equilibri, però els legisladors no l’han sabut trobar, i, si ningú no hi posa remei, aviat ens trobarem amb uns centres de ciutat comercials clònics, sense encant ni varietat...

 ... Potser caldria replantejar-se què oferim als nostres visitants i protegir els nostres centres històrics ara que a alguns se’ls omple la boca amb el fet que “hem d’adaptar-nos a les seves necessitats”, ja que, si veuen els nostres carrers com els mateixos que tenen a casa seva, no sé fins a quin punt voldran continuar venint. Pensem-hi.

Repetim. A la web de la Confederació de Comerç de Catalunya, podeu trobar l'article sencer en aquest enllaç.