diumenge, 8 de juny de 2014

Comercio, ciudad y cultura: El urbanismo especulativo, Jordi Borja

A La Vanguardia d'avui diumenge, a la pàgina 36, OPINIÓN, TEMAS DE DEBATE, dos articles de firmes prestigioses que recolzen les nostres tesis:
En primer lloc, un article signat per Jordi Borja, urbanista i president de l'Observatori DESC (Drets Econòmics, Socials i Culturals), amb el tìtol: URBANISME ESPECULATIU.
Article de fons, important per nosaltres, d'un important estudiòs de les ciències socials, aplicades a la gestió de la ciutat.

En Jordi Borja és sociòleg, geogràf i urbanista, i actualment és director del Màster en Gestió Urbana de la UPC. En aquest link trobareu una biografia curta al Viquipèdia.
En Jordi Borja és un dels homes més respectats a ca nostre a la interficie entre sociologia i urbanisme, però a més ha sigut vicepresident executiu de l'Àrea Metropolitana de 1987 a 1991, i tinent d'alcalde de Barcelona de 1983 a 1995, l'epoca daurada de la gestió municipal, segurament.
Va ser responsable de la política de Descentralització en districtes i de la Participació Ciutadana.
El que significa que, a més de ser un teóric reconegut, té experiència pràctica de govern a la ciutat de Barcelona.
Requadre:
Si los centros urbanos expulsan a la población residente y consumidora por la presión del turismo y las oficinas, la ciudad pierde su savia.
Unes poques acotacions:
'No hay ciudad  sin comercio. Es la base de la cultura ciudadana.'
...
'Si estos centros devienen zonas turísticas...la ciudad...corre el riesgo de acabar matando la gallina de los huevos de oro.'
...
'No se trata de demonizar el turismo; es una actividad importante para las ciudades, siempre que no caigamos en el casi monocultivo'
'... las administraciones públicas deben intervenir activamente en la evolución de las zonas que merecen conservarse. No hacer nada o dar más facilidades aún a la lógica ciega del mercado o hiperlucrativa de la especulación es una agresión a la ciudadania. Para conservar hay que intervenir en los procesos de cambio...'

Podeu trobar l'article sencer en aquest link

Cap comentari:

Publica un comentari